Saskia Noort: “Mijn droom is dat iedereen weet dat seksueel geweld een ‘no go’ is”

De succesvolle auteur Saskia Noort koos er lang voor niet in het openbaar te praten over de verkrachting die zij in haar jonge jaren meemaakte. “Tot mijn dochter 14 werd en ook in een spijkerbroek de deur uitging, om in het café snel een sexy jurkje aan te trekken. Dat is wat meisjes doen. Toen kwam het weer heel dichtbij. Ik dacht, er moet een stem zijn, om telkens weer te benadrukken dat seksueel geweld onacceptabel is. Het thema gaat me aan het hart. Ik wil iets positiefs halen uit hetgeen mij is overkomen.”

Lees dit artikel in de normale opmaak:

Nee is nee
Seksueel geweld wordt nu nog vaak in de feministische hoek geplaatst. Dat vind ik niet goed. Het is een veel breder probleem, dat volgens mij geworteld ligt in onze man-vrouw cultuur. Ik geloof dat de focus bij daders moet liggen, zij moeten heropgevoed worden. Het valt me op dat nu vaak van het slachtoffer de dader wordt gemaakt. Je vroeg er zélf om. Omdat je een diep decolleté hebt, hoge hakken draagt of dronken bent. Of simpelweg omdat een man na een avond uit mee naar jouw huis komt. Dat betekent kennelijk dat je seks wilt hebben. Mannen vullen jouw seksualiteit voor je in. Daar moeten we tegen strijden.

En inderdaad, als iemand wel wil eten of misschien zelfs zoenen, maar daarna niet verder wil, dan heb je te maken met vage grenzen. De uitleg van veel mannen dat ze over een bepaald punt heen waren, en zich niet meer konden beheersen, vind ik volkomen flauwekul. Dan moeten ze dat maar leren. Want: nee is nee.

Volg je kind
Jongeren in de leeftijd 14 tot 24-jaar hebben vier keer zoveel kans dat ze slachtoffer worden van seksueel geweld dan andere leeftijdsgroepen. In mijn tijd ging je op de basisschool misschien een keer stiekem zoenen, maar dat vond je meteen zo vies, dat was één keer en nooit meer. Nu zijn er veel meer mogelijkheden om contact te leggen en daar heb je als ouder minder grip op. Als ze 11 jaar zijn beginnen ze al van alles online op te zoeken. Mijn dochter ging zich op een gegeven moment ook op een rare datingsite inschrijven, met vriendinnen. Vals profiel, maar wel met hun eigen 06- nummer erbij. Heel grappig allemaal, die meiden maar giebelen over alle reacties. Maar ze hebben nog niet het besef wat het met de man aan de andere kant van het scherm doet. Of, zoals bij de jongeren onderling veel gebeurt, ze sturen iemand een blootfoto. Het hoeft niet te betekenen dat je seks wil met een jongen, maar leg hem dat maar eens uit in het heetst van de strijd.

80% wordt gepleegd door een bekende. Een vader, oom, buurman, vriend.

Het verbaast mij dat veel ouders zeggen, ‘mijn kind doet zoiets niet’. Wees daarin niet naïef. Want het gebeurt wel, ook door jouw kind. Zorg als ouder dat je heel dicht bij je kind blijft. Maak een facebook-account aan, ga op Instagram. Je kunt wel zeggen dat je niet aan die onzin doet, maar je kind doet het wel. Je moet meegaan met hún tijd. En blijven praten. Licht ze voor.

Centrum Seksueel Geweld
Opvallend vind ik dat veel mensen seksueel geweld definiëren als een enge man achter een boom die ’s nachts in het park op een meisje springt. Dat meisje is ook altijd weer in die korte rok en op hakken. Maar dat is de meest zeldzame vorm van seksueel geweld. 80% wordt gepleegd door een bekende. Een vader, oom, buurman, vriend. 96% van de daders is man. Dit zag ik ook terug in de cijfers van het Centrum Seksueel Geweld. Ik geloof heel erg in de hulp die daar wordt gegeven. Het is sowieso een hele grote stap naar hulpverlening na verkrachting of aanranding. Als die ene stap er dan vijf of zes moeten zijn, dan haken mensen af. Daarom is het goed dat de hulp zo op één plek gebundeld wordt en zo dicht mogelijk naar het slachtoffer toe wordt gebracht.

Mijn droom
Een mentaliteitsverandering en flink dalende verkrachtingscijfers. Dat is mijn droom. Dat mensen anders gaan denken over de seksualiteit van vrouwen en dat je dus niet alles maar voor ze kan invullen. Dat als je over vijf jaar een enquête doet, daar andere antwoorden uitkomen dan nu. Misschien neemt het nog twee generaties in beslag, maar dat is wat ik wil bereiken.

Gerelateerde artikelen
Landelijke uitrol Centrum Seksueel Geweld
Website van het Centrum Seksueel Geweld
Programma verkeer