Projecten
Naast fondsenwerver, belangenbehartiger, voorlichter en innovator zijn we ook financier. We financieren elk jaar vele projecten, die variëren van individuele noodhulp tot diepgaand wetenschappelijk onderzoek. Stuk voor stuk dragen ze bij aan de verbetering van de hulp aan slachtoffers. Op deze pagina kunt u meer lezen over de verschillende projecten en de rol van het Fonds Slachtofferhulp daarin.
-
TrafVic-Kids: speciaal voor kinderen
Met het project TrafVic-Kids willen we specialistische hulp bieden voor kinderen na een ernstig verkeersongeval. TrafVic-Kids zal wereldwijd het eerste hulpprogramma speciaal gericht op deze doelgroep zijn.
2019 -
TrafVic
Dankzij dit project kunnen nabestaanden en slachtoffers van ernstige verkeersongevallen binnenkort rekenen op specialistische en laagdrempelige hulp, die volledig wordt afgestemd op hun behoeften.
2019 -
Victims in Modern Society (VICTIMS-project)
Het VICTIMS-project is een grootschalig onderzoek op initiatief van Fonds Slachtofferhulp. Het onderzoek richt zich op het verlenen van de beste hulp aan slachtoffers in een veranderende samenleving.
2018 -
Project Viral Justice en E-shaming
Wat is de hulpbehoefte van slachtoffers van seksueel geweld en waarom kiezen zij ervoor hun ervaring online te onthullen?
2018 -
Interventie herstellen na online seksueel geweld
Bijna alle Nederlandse jongeren (98%) zijn in het bezit van een smartphone en zijn actief op social media. Naast de… Lees verder »
2018 -
Onderzoek strafmaat verkeer
De ontwikkeling van de rechtspositie van verkeersslachtoffers heeft geen gelijke tred gehouden met die van slachtoffers van veel andere misdrijven. Lees verder »
2015 - heden -
Pilot casemanagement medische incidenten
Gedupeerden van medische incidenten zijn er in grote getale, maar krijgen nog niet de erkenning, opvang en hulp die… Lees verder »
2017 - heden -
Centrum Seksueel Geweld
Het Centrum Seksueel Geweld biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt.
- Financiering
2012 - 2018 -
Onderzoek rouw na MH17
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) doet onderzoek waarbij nabestaanden van MH17-slachtoffers gevraagd wordt een vragenlijst in te vullen.
2015 - heden -
Pelgrimage Lourdes 2017
Van 27 september tot en met 1 oktober 2017 organiseerde Stichting Pelgrimage (nabestaanden van) Slachtoffers Geweldsmisdrijven een Pelgrimagetocht naar Lourdes. Lees verder »
2017 -
SlachtofferWijzer
Deze website biedt een overzicht van beschikbare hulp voor slachtoffers van (seksueel) geweld, een ongeval, diefstal en voor achterblijvers van vermisten.
2012 - heden -
Onderzoek gevolgen kinderpornografie
Slachtoffers die in hun jeugd seksueel zijn misbruikt en waarbij dit vervolgens met beeldmateriaal is verspreid kunnen deelnemen aan een… Lees verder »
2016 - 2017 -
Onderzoek hulpverlening na MH17
INTERVICT doet in samenwerking met het NIVEL onderzoek naar de mentale gezondheid van…
2015 - heden -
Onderzoek pleegkinderen
In januari 2014 startte de Stichting Ubbo Emmius Fonds van de Rijksuniversiteit Groningen een participatief onderzoek
2014 - heden -
OPEN leernetwerk
Het OPEN leernetwerk is onderdeel van het programma medische incidenten. Hiermee kan worden voorzien in erkenning en steun voor gedupeerde patiënten.
2015 - heden -
Verhalen van schade na een misdrijf
Slachtoffers van een strafbaar feit hebben bij het verhalen van schade een ongunstigere positie dan slachtoffers van een medisch… Lees verder »
2015 - heden -
Stichting Zijweg
Stichting Zijweg is een stichting voor vrouwen die het slachtoffer zijn van (ex-) partnergeweld en/of stalking. De stichting komt ook op…
2013 - heden -
Lotgenotencontact verkeersslachtoffers
De Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers biedt steun aan verkeersslachtoffers en nabestaanden, behartigt hun belangen.
2015 - heden -
Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds en Zeden Slachtoffers (LANGZS)
Wij trekken samen op met LANGZS om de omstandigheden voor slachtoffers te verbeteren.
2012-heden -
Lotgenotencontact nabestaanden MH17
De Stichting Vliegramp MH17 is opgericht in november 2014 en biedt steun aan nabestaanden van de vliegramp op 17 juli… Lees verder »
2014 - heden -
Onderzoek ‘Leven met een vermissing’
Onderzoekster Lonneke Lenferink is in april 2014 gestart met haar driejarige promotieonderzoek ‘Leven met een vermissing’. Het onderzoek is gefinancierd… Lees verder »
2013- heden -
Muur tegen Geweld
De Muur tegen Geweld bevindt zich in de gemeente De Wolden in Drenthe in een rustige, landelijke omgeving, die zich… Lees verder »
2013 - heden -
Pilot casemanagement verkeer
Het Fonds Slachtofferhulp financiert een pilot waarbij nabestaanden van verkeersslachtoffers gebruik kunnen maken van de hulp van een casemanager. Lees verder »
2013 - heden -
Lotgenotencontact nabestaanden moord
Het Fonds Slachtofferhulp maakt al vele jaren belangenbehartiging en lotgenotencontact mogelijk. Zo steunen wij onder andere… Lees verder »
2005 - heden -
Dag Herdenken Geweldslachtoffers
Tijdens de Dag Herdenken Geweldslachtoffers komen ouders, broers, zussen, partners en kinderen samen om hun naasten te herdenken die hen… Lees verder »
2009 - heden -
Leerstoel Victimologie
Bij onze leerstoel Victimologie aan Tilburg University, onderzoeken we de behoeftes van slachtoffers, in hoeverre zij daar nu mee worden… Lees verder »
2005 - heden -
Deskundigheidsbevordering
Wij vinden het belangrijk dat slachtoffers in Nederland worden geholpen door mensen die daar volgens recente inzichten voor zijn opgeleid. Dit… Lees verder »
2009 -heden
Projecten uit het verleden
De afgelopen jaren hebben we meerdere projecten gefinancierd die reeds zijn afgerond. Hier vindt u een kleine greep uit de verschillende projecten uit het verleden en de rol die het Fonds Slachtofferhulp daarin heeft gespeeld.
-
Onderzoek rechtspositie minderjarige slachtoffers seksueel geweld
In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn de rechten van kinderen vastgelegd.
2013 - 2015 -
Zonnebloemenboeket als eerbetoon
De Stichting Zonnebloemenboeket heeft als eerbetoon aan de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 een kunstwerk gecreëerd. Het digitaal… Lees verder »
2015 -
Dag van de Vermisten
Tijdens de dag van de vermisten ontmoeten achterblijvers elkaar en staan zij stil bij hun dierbaren die worden gemist. De… Lees verder »
2014 - 2015 -
Therapie na moord
In Nederland beschikken we over een netwerk van psychotherapeuten die zijn getraind in het bieden van psychologische hulp aan nabestaanden… Lees verder »
2013-2014 -
Onderzoek opvang na een medisch incident
De Vrije Universiteit presenteerde in 2013 twaalf aanbevelingen hoe slachtoffers na een medisch incident…
2011- 2013 -
Onderzoek mensenhandel
Mensenhandel, dat klinkt als een fenomeen dat ver van ons af staat. Helaas is het is dichterbij dan we denken. Loverboys… Lees verder »
2010 - 2013 -
Stichting Vliegramp Tripoli
Op 12 mei 2010 stortte een vliegtuig neer tijdens de landing in Tripoli. Daarbij kwamen 70 Nederlanders om het leven. Een deel van de nabestaanden bezocht
2010 - 2012 -
Advies van De Letselschade Raad na medisch incident
De opvang van slachtoffers van medische incidenten is om twee redenen een ernstig probleem in Nederland. Ten eerste… Lees verder »
2010 -
Chat met Fier
Slachtoffers van geweld in de privésfeer of in een afhankelijkheidsrelatie komen hier niet snel mee naar buiten en vragen ook niet snel om hulp.
2009