Zonnebloemenboeket als eerbetoon

De Stichting Zonnebloemenboeket heeft als eerbetoon aan de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 een kunstwerk gecreëerd. Het digitaal ontwikkelde stilleven is gemaakt van bloemen die geplukt werden op de rampplek. De stichting biedt nabestaanden kosteloos een exemplaar aan. Het Fonds Slachtofferhulp financiert de materiaalkosten van het kunstwerk. Inmiddels zijn er 80 bestellingen geplaatst.

Het kunstwerk ‘Zonnebloemenboeket’ is een initiatief van cameraman Joris Hentenaar, die een vriend verloor op bij de ramp, en journalist Rudy Bouma die een kennis had met dierbaren op deze vlucht. Toen ze voor het tv-programma Nieuwsuur in Oost-Oekraine verslag deden van de crash plukten ze er in de velden zonnebloemen, korenaren, kamille en distels. Gaandeweg ontstond het idee om hiervan een blijvend aandenken te maken en aan te bieden aan de nabestaanden van alle slachtoffers.

Het kunstwerk verbindt hen met de plaats van de ramp. Bouma en Hentenaar richtten Stichting Zonnebloemenboeket op, en vonden kunstenaar Bas Meeuws bereid om een kunstwerk te vervaardigen. Meeuws is gespecialiseerd in fotografische bloemstillevens, die hij samenstelt uit foto’s van losse bloemen. De kunstwerken, in de vorm van een stilleven, die hieruit zijn ontstaan bevatten verwelkte bloemen die verdriet uitdrukken maar ook bloemen in de knop of in volle bloei die waardigheid en hoop uitstralen. Alle medewerkende partijen hebben zich geheel belangeloos ingezet voor het project.

Alle medewerkende partijen hebben zich geheel belangeloos ingezet voor het project.

Gerelateerde pagina
Facebook-pagina van Stichting Zonnebloemenboeket
– Bekijk ook de themapagina ‘rampen’