TrafVic

De afgelopen jaren is het aantal aanrijdingen, ernstige gewonden en verkeersdoden, gestegen. In 2016 raakten 21.400 mensen ernstig gewond en in 2017 zijn er 613 mensen omgekomen in het verkeer. Verkeersongevallen zorgen zo iedere dag voor enorm leed. Een groot deel van de verkeersslachtoffers en nabestaanden kampt met ernstige psychosociale problemen. Daarnaast gaan slachtoffers vaak gebukt onder praktische problemen, zoals een voortslepend letselschadetraject. Dankzij dit project kunnen nabestaanden en slachtoffers van ernstige verkeersongevallen binnenkort rekenen op specialistische en laagdrempelige hulp, die volledig wordt afgestemd op hun behoeften.

Specialistische hulp na een verkeersongeval

Voor verkeersslachtoffers en nabestaanden is er al basishulp beschikbaar, maar nog geen gespecialiseerde hulp op maat. Met het project TrafVic zorgen we ervoor dat slachtoffers en nabestaanden van een ernstig verkeersongeval straks kunnen rekenen op specialistische en laagdrempelige hulp. Zo wordt de psychosociale impact van wat hen is overkomen zo laag mogelijk en kunnen ze hun leven sneller weer oppakken.

Hoe is het project TrafVic opgebouwd?

  • Longitudinale studie (onder 300 nabestaanden en 250 slachtoffers)

Allereerst wordt een langdurige studie uitgevoerd, waarmee we inzicht krijgen in de aard en intensiteit van de psychosociale problemen, de hulpbehoeften en de ontvangen hulp. Ook komen de risico- en beschermende factoren die de problemen verminderen of versterken aan het licht.

  • Directe hulp op maat voor deelnemers onderzoek

Aan de nabestaanden en slachtoffers met een hoog klachtenniveau wordt hulp op maat aangeboden, bestaande uit cognitieve gedragstherapie die zowel face-to-face als online wordt gegeven. Tegelijkertijd wordt het effect van de verschillende behandelingen onderzocht. De hulp wordt aangeboden door deelnemende therapeuten uit het bestaande landelijke therapeutennetwerk.

Binnen TrafVic wordt samengewerkt met specialisten op het gebied van rouw- en traumaverwerking van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht. Het project neemt naar verwachting zo’n drie jaar in beslag.

Wij houden u op de hoogte.

Bekijk ook de programmapagina verkeersongevallen