Onderzoek rouw na MH17

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) doet onderzoek naar de behandeling van complexe rouw bij nabestaanden van de MH17 ramp. Het onderzoek Rouw na MH17 moet uitwijzen of deze nabestaanden door een aangepaste behandeling minder posttraumatische stress- en gecompliceerde rouwklachten vertonen, en op welk moment in het rouwproces de hulp het beste kan worden gegeven.

Aan de hand van een vragenlijst krijgen de onderzoekers inzicht in de rouwverwerking van nabestaanden van de MH17 ramp. Nabestaanden met veel klachten krijgen een psychologische behandeling. Het onderzoek Rouw na MH17 staat onder leiding van prof. dr. Jos de Keijser en wordt samen uitgevoerd met het Lessen voor de toekomst onderzoek door INTERVICT van Tilburg University.

Zo min mogelijk belasten nabestaanden

De lessen die worden geleerd, komen ten gunste van zowel de nabestaanden van de MH17-ramp als die van een eventuele toekomstige ramp. Door de twee onderzoeken gecombineerd uit te voeren, worden de nabestaanden zo min mogelijk belast en kunnen de resultaten elkaar versterken. Voor beide onderzoeken zijn nabestaanden betrokken via het contact met Stichting Vliegramp MH17.  In de beginfase van het onderzoek is tevens nauw samengewerkt met Slachtofferhulp Nederland. Het Fonds Slachtofferhulp financiert zowel Rouw na MH17 als Lessen voor de toekomst.

Bekijk ook de themapagina ‘rampen’