Onderzoek ‘Leven met een vermissing’

Onderzoekster Lonneke Lenferink is in april 2014 gestart met haar driejarige promotieonderzoek ‘Leven met een vermissing’. Het onderzoek is gefinancierd door Fonds Slachtofferhulp en uitgevoerd in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht. Met behulp van het onderzoek zijn de complexe psychologische klachten waarmee verwanten van langdurig vermisten kampen, in kaart gebracht. Vervolgens is in samenwerking met een netwerk van therapeuten een passende therapievorm ontwikkeld.

Cognitieve gedragstherapie met mindfulness

Uit het onderzoek is (onder andere) gebleken dat gemiddeld vijftien jaar na de vermissing, meer dan de helft van de achterblijvers kampt met verhoogde aanhoudende rouw-, depressie en/of stressklachten. Personen die veel blijven nadenken over de oorzaken en gevolgen van het verlies, ervaren meer psychische klachten. De bevindingen uit het onderzoek suggereren dat cognitieve gedragstherapie met mindfulness kan bijdragen aan de vermindering van de ernst van de klachten. De behandeling is dan ook gericht op het doorbreken van negatieve gedachtenpatronen.

Onderzoeker en klinisch psycholoog, Jos De Keijser: “We hebben het over mensen die iedere morgen wakker worden met de gedachte of er nieuws zal zijn en zichzelf intussen de meest dramatische scenario’s voorspiegelen. Dat is niet goed voor je gezondheid. Met mindfulness en cognitieve therapie proberen we te helpen dit soort gedachten te verminderen.”

Resultaten

Op 24 mei 2018 zijn de resultaten van het onderzoek officieel gepresenteerd. Na afronding van het onderzoek blijft de gespecialiseerde behandeling voor achterblijvers van vermisten bestaan. Voor meer informatie zie: www.levenmetvermissing.nl.

Aanmelden

Aanmelden voor de gespecialiseerde behandeling kan via: http://www.levenmetvermissing.nl/therapie-0.

Relevante links
Programma vermissingen 
– Blog Jos de Keijser: Weer functioneren na de vermissing van een geliefde
– Artikel: Je leven lang blijven zoeken
– www.levenmetvermissing.nl