Kelly
“Eindelijk weer een eigen bed voor onze kinderen”
Bij elk geweldsmisdrijf is de impact voor het slachtoffer weer anders. Bij lichtere vergrijpen kunnen slachtoffers vaak zonder hulp weer verder met hun leven. Bij zwaardere misdrijven is dit soms lastiger. Slachtoffers kunnen na geweldsmisdrijven behoefte hebben aan praktische, emotionele, juridische of financiële ondersteuning. Met SlachtofferWijzer wijzen we iedere dag bijna 1.000 slachtoffers de weg naar de juiste hulp.
In de laatste jaren is op papier de rechtspositie van slachtoffers belangrijk verbeterd. Er kwamen veel nieuwe wetten en regelingen die hen in de rechtszaal en bij de schadeafwikkeling zichtbaar hebben gemaakt. Het is goed om te zien dat de gezamenlijke lobby op dit vlak, samen met allerlei partnerorganisaties, zijn vruchten heeft afgeworpen. Sinds 1 juli 2016 is bijvoorbeeld het spreekrecht voor slachtoffers en nabestaanden van ernstige misdrijven uitgebreid, waardoor zij zonder beperkingen kunnen spreken. Slachtoffers mogen zich tijdens de zitting ook uitlaten over of zij vinden dat de verdachte schuldig is en over wat zij een passende straf vinden.
Toch zijn er nog vele andere stappen die gezet moeten worden voor slachtoffers van geweldsmisdrijven. Zoals het waarborgen van de kwaliteit van de rechtsbijstand voor deze groep. Begeleiding van slachtoffers van geweldsmisdrijven door gespecialiseerde advocaten is bijvoorbeeld essentieel. Wij zetten ons hier, in nauwe samenwerking met het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers (LANGZS), nadrukkelijk voor in. Wetten moeten in de praktijk ook nog goed worden uitgevoerd. Wij maken ons hier samen met onze partners sterk voor.
Verkracht. En dan? Naast psychologische en medische hulp, kan ook juridische bijstand worden gegeven. De LANGZS- advocaten zijn hierin gespecialiseerd. Samen behartigen wij belangen van slachtoffers. Lees verder »
Het Fonds Slachtofferhulp maakt al vele jaren belangenbehartiging en lotgenotencontact mogelijk. Zo steunen wij onder andere… Lees verder »
Tijdens de Dag Herdenken Geweldslachtoffers komen ouders, broers, zussen, partners en kinderen samen om hun naasten te herdenken die hen… Lees verder »
In Nederland beschikken we over een netwerk van psychotherapeuten die zijn getraind in het bieden van psychologische hulp aan nabestaanden… Lees verder »
De Muur tegen Geweld bevindt zich in de gemeente De Wolden in Drenthe in een rustige, landelijke omgeving, die zich… Lees verder »
Vanaf 2012 heeft het Fonds Slachtofferhulp de website SlachtofferWijzer.nl. Deze website biedt een overzicht van beschikbare… Lees verder »
Stichting Zijweg steunt vrouwen en kinderen die het slachtoffer zijn van (ex-) partnergeweld en/of stalking. Elk jaar worden er twee… Lees verder »
Slachtoffers van geweld in de privésfeer of in een afhankelijkheidsrelatie komen hier niet snel mee naar buiten en vragen ook niet snel om hulp. Lees verder »
In 2016 is besloten dat slachtoffers en nabestaanden onbeperkt spreekrecht krijgen
Maak kennis met Priscilla. Zij vertelt over de roofoverval op haar en haar man, in hun eigen huis terwijl hun dochtertje getuige was. De juiste hulp is daarna zo belangrijk.
De drie lotgenotenvereniging werken samen toe naar één vereniging: Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers
Veel nabestaanden die een geliefde zijn verloren door een geweldsmisdrijf, kampen met ernstige psychische klachten en lopen vast. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het Fonds Slachtofferhulp blijkt nu dat nabestaanden van moordslachtoffers veel baat hebben bij een gecombineerde behandeling met Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) en Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Inmiddels volgden 200 nabestaanden deze therapie, die nu ook wordt vergoed door zorgverzekeraars.