Nieuws

Wetsvoorstel onbeperkt spreekrecht in de rechtszaal ook door de Eerste Kamer

12 april 2016

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: spreekrecht | wetsvoorstel

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat onbeperkt spreekrecht in de rechtszaal mogelijk maakt voor slachtoffers van ernstige misdrijven. Zij kunnen voortaan ook zeggen wat ze bijvoorbeeld vinden van de schuld van de verdachte en wat de straf zou moeten worden. Tot nu toe mogen slachtoffers zich alleen uitlaten over wat het misdrijf voor hen persoonlijk betekent.

“Het is goed nieuws dat nu ook de Eerste Kamer instemt met een variant van spreekrecht die aansluit bij de bestaande, vaak oogluikend toegestane, praktijk. Zo kunnen slachtoffers zonder een zelfstandige procespartij te worden, toch hun visie op hetgeen hen overkwam vertellen in de rechtszaal. We weten van veel slachtoffers dat zij dat belangrijk vinden”, aldus Ineke Sybesma, directeur van het Fonds Slachtofferhulp.

In 2014 werd het Fonds Slachtofferhulp geraadpleegd over het conceptwetsvoorstel door toenmalig Staatsecretaris Fred Teeven. Het ingediende Wetsvoorstel uitbreiding spreekrecht dat hieruit volgde, werd in juni 2015 aangenomen door de Tweede Kamer. Nu ook de Eerste Kamer met het Wetsvoorstel heeft ingestemd kan de positie van het slachtoffer tijdens het strafproces daadwerkelijk versterkt worden.

Geef een reactie