Nieuws

Een stille tocht om aandacht te vragen voor 1800 cold cases

23 mei 2019

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers | geweldsmisdrijven

Het is ieders nachtmerrie. Je zoon, dochter, vrouw of broer wordt vermoord. Het enige wat de politie je kan vertellen is dat sprake is geweest van een misdrijf. Wat er precies heeft plaatsgevonden en wie het heeft gedaan, lijkt voor altijd een mysterie. Nabestaanden van moordslachtoffers, wiens case tot op de dag van vandaag onopgelost bleef, lopen op 1 juni 2019 een stille tocht. Nabestaanden willen dat politie en justitie meer moeite doen om 1800 cold cases op te lossen.

 
Te veel moordzaken veranderen in een cold case
 
Vandaag de dag veranderen er nog te veel moordzaken in een cold case. Situaties waarin de nabestaanden zich soms een leven lang blijven afvragen wat er gebeurd is. Het blijft voor eeuwig knagen dat een dader niet gestraft is. Voor nabestaanden van cold case slachtoffers is het vaak vrijwel onmogelijk om een veranderd leven op te pakken.

Peter van der Velden, hoogleraar Victimologie, legt uit waarom het voor nabestaanden zo belangrijk is dat de dader wordt gepakt: ‘’Zolang de dader vrij rondloopt, blijft iedere nabestaande zitten met een gevoel van onrechtvaardigheid. Sommigen zeggen na twintig jaar: het is genoeg. Ik laat het verleden rusten. Maar er zijn ook veel mensen die dat niet kunnen.” (bron: RTL Nieuws, 2017).

De nabestaanden vragen door middel van de stille tocht aandacht voor de 1800 onopgeloste moordzaken. En om een krachtiger aanpak door politie en justitie.

 
Een stille tocht om aandacht te vragen voor 1800 cold cases
 
De nabestaanden die de stille tocht organiseren zijn verenigd in de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG). Eerder al trokken zij aan de bel bij de minister en zijn ze een petitie gestart. Ze willen een eerlijke kans op een antwoord op de vraag wie hun geliefde vermoordde. Zodat de dood van hun geliefden, soms na twintig jaar, geen raadsel meer blijft.
 
Brieven aan de moordenaars, die nog altijd vrij rondlopen
 
In de aanloop naar de stille tocht hebben de nabestaanden brieven geschreven aan de moordenaar van hun geliefde. In een recent artikel in AD zijn een tweetal brieven getoond, waaronder de brief van Ali Spek-Snijder. De broer van Ali werd zeventien jaar geleden vermoord. Ze vertelt de brief te hebben geschreven voor haar ouders en voor alle nabestaanden die niet weten wie een gat in hun leven sloeg. Daarnaast heeft ze de brief voor haar broer geschreven, wiens naam ze levend wil houden.

Geef een reactie

25-05-2019 door Wicky

Heel veel dank dat jullie aandacht schenken aan de stille tocht!

Dankbaar namens de 1800 Coldcase zaken !
www.onopgelostemoorden.nl