Nieuws

Grootste stijging aantal verkeersdoden sinds 30 jaar

18 april 2019

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: verkeersongevallen

Het aantal verkeersdoden per jaar daalde sinds de jaren ‘70 consequent. Helaas keerde deze trend in 2013 en zien we in 2018 een forse toename. Waar er in 2017 nog 613 mensen omkwamen in het verkeer, waren dit er een jaar later 678. Een toename van 65 verkeersdoden; de grootste stijging sinds 30 jaar. Hoe is deze toename te verklaren en wat kunnen we ertegen doen?
 

Smartphone verhoogt risico op ongeval aanzienlijk

 
Al jaren zijn alcohol en een te hoge snelheid de grootste boosdoeners. Nu kan ‘afleiding’ daar als belangrijke veroorzaker van verkeersongevallen aan worden toegevoegd. Vooral het gebruik van een smartphone blijkt een grote bron van afleiding in het verkeer. Te vaak zijn mensen afgeleid door een Whatsappje of hun social media feed. Het is een bijna automatische respons geworden om ‘up to date’ te blijven of om op een bericht te reageren. Hierbij schatten we de risico’s die we nemen niet hoog genoeg in. Uit cijfers van het SWOV blijkt, dat het gebruik van een smartphone, voor automobilisten, voor een 3 tot 4,5 keer zo hoog risico op ongevallen zorgt.
 

Multitasking, kunnen we dat eigenlijk wel?

 
Wat blijkt, we kunnen het gebruik van een smartphone en het besturen van een voertuig niet combineren. Zodra een onvoorziene situatie zich voordoet, zoals een kind dat plotseling de weg op schiet of een fietser die een ongelukkige manoeuvre maakt, moeten we kunnen schakelen. En daar blijken we, wanneer we zijn afgeleid, niet meer toe in staat. Een seconde van onoplettendheid kan impact hebben op ontzettend veel levens. Niet alleen op het leven van het slachtoffer en zijn of haar naasten, maar ook op het leven van de veroorzaker.

 

Stijging aantal verkeersdoden

Beeld: CBS

 

Toenemende verkeersdrukte en toenemende afleidingen

 
Uiteraard zijn er meer mogelijke veroorzakers aan te wijzen. Waaronder het feit dat de Nederlandse wegen steeds drukker worden. Waar er in 1990 nog 5,1 miljoen personenauto’s op de weg reden, waren dit er vorig jaar 8,7 miljoen. Met de toenemende bestelbusjes en vrachtwagens, komen we dit jaar op meer dan tien miljoen voertuigen. De toegenomen verkeersdrukte, in combinatie met de toegenomen afleidingen, zorgen voor een groter risico in het verkeer.
 

Maak van verkeersveiligheid een nationale prioriteit

 
Dat er iets moet veranderen wordt al langere tijd pijnlijk duidelijk. In 2017 presenteerde de Verkeersveiligheidscoalitie, waar Fonds Slachtofferhulp deel van uitmaakt, het manifest ‘Maak van verkeersveiligheid een nationale prioriteit’. Dit manifest is overgenomen in het regeerakkoord.

Ook het streven van verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) sluit naadloos aan bij het streven van de Verkeersveiligheidscoalitie. Op de lange termijn streeft Van Nieuwenhuizen naar nul verkeersdoden. “Deze cijfers maken eens te meer duidelijk: we moeten met elkaar echt extra stappen zetten’’, aldus Cora van Nieuwenhuizen in Het Parool.

 

Deelnemen aan het onderzoek ‘Rouw na verkeersongeval’

Heb jij in het verleden of heel recent te maken gehad met het verlies van een dierbare door een verkeersongeval? Neem dan deel aan de vragenlijst Rouw na verkeersongeval en zorg er samen met ons voor dat de juiste hulp straks beschikbaar is voor lotgenoten.

Geef een reactie