Nieuws

”We zeggen wel eens dat huiselijk geweld de bron van al het kwaad is”

30 augustus 2018

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: Huiselijk geweld | HulpPost | Perspektief

Voor dit interview in HulpPost spraken we met Barbara Berkelaar Banning, bestuurder van Stichting Perspektief en met Cindy den Hartog, slachtoffer van huiselijk geweld. Bij Stichting Perspektief kunnen slachtoffers terecht, variërend van huiselijk geweld en mensenhandel, tot mensen met psychiatrische- of verslavingsproblemen. Perspektief heeft diverse opvanglocaties waar veel vrouwen, soms ook met hun kinderen, tijdelijk verblijven. Ze worden geholpen en begeleid om hun leven weer op de rit te krijgen en zelfstandig te kunnen wonen. Perspektief biedt ondersteuning aan iedereen die, door omstandigheden, de weg in het leven kwijt is geraakt en een nieuwe kans verdient. 

Bij Stichting Perspektief liggen de verantwoordelijkheden laag in de organisatie. De zorgfilosofie van Perspektief wordt gekenmerkt door presente, nabij afgestemde zorg, gericht op het herstel van het gewone leven: een eigen huis, vrijwillig of betaald werk, een fatsoenlijk inkomen en een betekenisvol netwerk. Cindy is nu werkzaam bij Perspektief als ervaringsdeskundige; 23 jaar lang werd zij mishandeld door haar man. Nu biedt ze ondersteuning aan lotgenoten, in de vorm van oprecht medeleven en een luisterend oor.

 

”Mensen geven aan dat het prettig is om met iemand te spreken die hetzelfde heeft meegemaakt. Omdat je hierdoor een stuk schaamte en schuldgevoel los kunt maken. In de laatste periode van mijn huwelijk wist ik niet meer wie ik was of wat ik voelde. Het is een lange weg geweest om mezelf terug te vinden en ik herken dit bij cliënten. Ik hoop ze hiermee te kunnen helpen.”

Het doorbreken van patronen van huiselijk geweld

Kinderen die in hun jeugd met huiselijk geweld te maken hebben gehad, komen vaak later in hun leven weer in een soortgelijke situatie terecht. Een dergelijk patroon kan zich van generatie op generatie voortzetten. Stichting Perspektief richt zich op het doorbreken van deze patronen. Barbara vertelt hierover:

 

”We zeggen wel eens dat huiselijk geweld de bron van al het kwaad is en dit is tevens waarom het zo belangrijk is om mensen met ervaring aan het woord te laten. Mensen die zich hebben weten te ontworstelen aan de situatie en het patroon hebben kunnen doorbreken.’’

Lees het volledige interview in de laatste editie van HulpPost:

 

Geef een reactie