Nieuws

”Van Ineke en het Fonds krijgen wij alle vertrouwen in onze organisatie”

9 mei 2019

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers | Ineke Sybesma | geweldsmisdrijven

Jan van Kleeff neemt na 10 jaar afscheid als voorzitter van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG). Onder zijn bezielende leiding maakte de FNG een flinke transformatie door. Van Kleeff draagt het stokje nu vol vertrouwen over aan Jack Keijzer die, op zijn beurt, ook een steen wil verleggen voor de belangen van nabestaanden.
 

Benadering

 
Jan van Kleeff: “Iedere voorzitter heeft natuurlijk een andere manier van leidinggeven. Ik had er in het begin een beetje moeite mee dat er zoveel nadruk werd gelegd op het ‘hand op de schouder’ principe. Want ik vond dat er meer gedaan kon worden om de belangen van de nabestaanden goed te behartigen en dat dit ook zichtbaar gemaakt moest worden. Mijn benadering, die onder andere voortkomt uit mijn jarenlange werkervaring bij Shell, was wat zakelijker dan de meesten gewend waren.” Jack Keijzer vult aan: “Daar slaat Jan de spijker op zijn kop, maar hij heeft daar ook veel mee kunnen bereiken als voorzitter. Als ik naar mezelf kijk, is mijn aanpak wel iets minder zakelijk. Toch ben ik voornemens om aan de bel te blijven klingelen bij zaken die ons allemaal aangaan. Niet schreeuwerig of vanuit de emotie, maar in alle rust. Net als Jan dat altijd deed. Maar de ‘hand op de schouder’ wordt zeker niet vergeten.”
 
 
FNG
 

Professionaliseringsslag FNG

 
“In de tien jaar dat ik voorzitter was, is er best een hoop gebeurd.” vertelt Jan van Kleeff. “Je ziet naar mijn idee een duidelijke groei en professionalisering. Ook al klinkt dat laatste misschien gek als je met alleen maar vrijwilligers werkt. We worden erbij gehaald wanneer er nieuwe wetgeving wordt gemaakt en denken bijvoorbeeld op beleidsniveau mee met het Openbaar Ministerie. We worden voor vol aangezien en zijn echt een partij geworden in de markt. Daar ben ik best een beetje trots op.” Jack Keijzer, die zelf ook al jaren actief is binnen de organisatie, erkent dat: “10 jaar geleden werden lotgenoten nauwelijks gehoord en nu zijn wij vorige maand nog op de koffie geweest bij minister Dekker, op zijn initiatief. Dat doet de FNG nu twee keer per jaar en dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen. Dat betekent dat we serieus worden genomen en dat moeten we zo houden.”

“10 jaar geleden werden lotgenoten nauwelijks gehoord en nu zijn wij vorige maand nog op de koffie geweest bij minister Dekker.''

Jack Keijzer

Hoogtepunt

De afgelopen jaren heeft de FNG, samen met andere partijen, waaronder Fonds Slachtofferhulp, heel wat mijlpalen weten te bereiken. De uitbreiding van het spreekrecht en de verbetering van de positie van slachtoffers en nabestaanden binnen het rechtssysteem zijn daar voorbeelden van. Van Kleeff: “Voor mij persoonlijk was de verbetering van de positie van kinderen als nabestaanden ook een heel belangrijke mijlpaal. Mijn vrouw en ik hebben de zorg voor de twee kinderen van mijn dochter die door hun vader werd vermoord. Vanaf het begin hebben wij echter enorme problemen ervaren met Jeugdzorg die de kinderen toegewezen kreeg. Jeugdzorg beriep zich daarbij op Europese wetgeving waardoor de vader recht had op omgang met de kinderen terwijl dat totaal niet wenselijk was. Mede door de inspanningen van de FNG is dat bij wet veranderd. Dat was voor mij een mooi hoogtepunt. Het belang van de kinderen staat nu voorop en de rechter beslist, waardoor je een veel eerlijker en gewogen oordeel krijgt.”

“Voor mij persoonlijk was de verbetering van de positie van kinderen als nabestaanden ook een heel belangrijke mijlpaal.''

Jan van Kleeff

‘Welletjes’

Van Kleeff heeft besloten het stokje als voorzitter over te dragen en heeft zijn opvolger gevonden in Keijzer. “Ik heb dit altijd met veel plezier gedaan, maar het is ook goed om na tien jaar te zeggen ‘jongens, het is wel welletjes’. De FNG staat nu stevig op zijn pijlers en de samenwerking binnen het bestuur is goed. Dit is voor mij het moment om afstand te gaan nemen van het onderwerp. Hoewel loslaten na tien jaar best een ding zal zijn. Gelukkig is Jack een heel goede opvolger. Doordat hij ook al jaren meedraait heeft hij de drive én ervaring. Dat is enorm fijn en scheelt veel tijd qua overdracht”, aldus Van Kleeff.

Voor elk wat wils

Fonds Slachtofferhulp staat de FNG, die ooit ontstaan is vanuit drie zelfstandig opererende lotgenotenorganisaties, al jarenlang met raad en daad bij. Sinds 2018 is de oprichting van de FNG formeel gezien een feit. Keijzer: “En dat was meer dan alleen een simpele weg naar de notaris.” Van Kleeff vult aan: “Het was inderdaad best ingewikkeld om die drie verschillende culturen bij elkaar te brengen. Men was vooral bang de sfeer te gaan missen. Maar wat je nu ziet is dat er een variëteit aan activiteiten is ontstaan en dat iedereen juist iets van zijn gading vindt. Dat is heel plezierig en daar hopen we ook weer anderen mee te bereiken.”

FNGBinnen de FNG is er een werkgroep in het leven geroepen die verantwoordelijk is voor de organisatie van deze uiteenlopende activiteiten (zie kader). Keijzer: “Die diversiteit aan activiteiten is enorm belangrijk. Er is behoefte aan het één, maar ook aan het ander. En dat kunnen we nu ook allebei bieden.” Van Kleeff: “Het werkt heel goed en men komt met constructieve ideeën. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen gevoed blijft met zaken die ze leuk of interessant vinden zodat men zich ook thuis blijft voelen. Dat blijft wel een aandachtspunt. Dat zou ik Jack dan ook heel graag willen meegeven voor de komende jaren. En dat is hem zeker toevertrouwd!”

Lees dit artikel in de laatste editie van de HulpPost

Geef een reactie