Nieuws

Samenwerking tussen politie en slachtoffer via ‘mijn onderzoek’ app

29 mei 2019

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Politie en OM lanceren op 1 juni een app waarmee slachtoffers van diefstal de politie kunnen helpen in het onderzoek naar de dader. Met de app ‘mijn onderzoek’ speelt de politie in op het toenemende aantal slachtoffers die zelf, door middel van bijvoorbeeld internet en sociale media, op onderzoek uit gaan.
 

De politie helpen

 
Steeds meer mensen participeren actief om Nederland een stukje veiliger te maken. Denk aan buurtpreventie apps, buurt surveillance, het installeren van een deurbel met camera of het opspeuren van een gestolen fiets via Marktplaats. Waar het echter nog aan ontbrak was een eenvoudige uitwisseling van de informatie met de politie. Hier spelen politie en OM met de app ‘mijn onderzoek’ op in. Waardevolle informatie uit eigen onderzoek kan straks eenvoudig met de politie worden gedeeld. Ook krijgen slachtoffers via de app tips hoe ze bewijsmateriaal kunnen verzamelen dat stand houdt in de rechtbank.
 

Slachtoffers die de politie helpen: een experiment

 
Per 1 juni gaat een twee maanden durend experiment van start, waaraan 120 slachtoffers van diefstal de politie kunnen helpen. Mensen die aangifte doen in Rotterdam, Velp, Arnhem, Hoogeveen en Assen krijgen de mogelijkheid aangeboden om via de app zelf onderzoek te doen. In ‘mijn onderzoek’ kunnen straks bijvoorbeeld interviews met getuigen en foto’s van bewijsmateriaal ge-upload worden.
 

Doet de politie ook daadwerkelijk iets met de tips die binnenkomen?

 
Zeker in de pilotfase zullen de tips die via de app binnenkomen door de politie worden opgevolgd. Wanneer de app voor iedereen beschikbaar zou komen, moet goed gekeken worden naar de capaciteit bij de politie. Dat de politie ook daadwerkelijk iets doet met de tips die binnenkomen, is van belang om te voorkomen dat mensen voor eigen rechter gaan spelen. Een van de grootste risico’s die aan deze app kleven. Uiteindelijk blijft de bevoegdheid van burgers hetzelfde: mensen mogen op onderzoek uitgaan en bewijsmateriaal verzamelen. Alleen de politie kan hierop acteren.
 

Meer aangiftes die leiden tot een aanhouding

 
De politie ziet de app als een vorm van samenwerking. Mensen komen steeds vaker en zelf in actie en door deze app kunnen deze initiatieven ondersteund worden. Een mooie ontwikkeling, die tegemoet zal komen aan het rechtsgevoel van slachtoffers en er mogelijk voor kan zorgen dat meer aangiftes leiden tot een aanhouding. Fonds Slachtofferhulp blijft de uitkomsten van dit experiment dan ook volgen. We houden u op de hoogte.

Wilt u een waardevolle bijdrage leveren aan de verbetering van de hulpverlening aan- en rechtspositie van slachtoffers? Steun ons dan. Wij danken u heel hartelijk voor uw steun.

Geef een reactie