Nieuws

Casemanagement medische incidenten: wat houdt dat in?

14 september 2018

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: casemanagement | OPEN in de zorg | donateursbijeenkomst

Ieder jaar zijn er mensen die slachtoffer worden van een medisch incident. Mensen voor wie het leven, soms onherstelbaar, verandert en die ondersteuning nodig hebben om een veranderd leven op te kunnen pakken. Om slachtoffers van medische incidenten de erkenning en ondersteuning te bieden die zij nodig hebben is Fonds Slachtofferhulp het programma Medische Incidenten gestart, waar de pilot Casemanagement een belangrijk onderdeel van is. Kom tijdens de donateursbijeenkomst op 28 september a.s. alles te weten over het casemanagement medische incidenten in de praktijk. 

Wat is de waarde van het casemanagement medische incidenten?

Een medisch incident werkt ontwrichtend en brengt slachtoffers op alle fronten uit evenwicht. Hierdoor wordt het moeilijk om de normale dingen van het leven op te lossen en is ondersteuning hard nodig. Deze grote groep mensen viel tot voor kort tussen wal en schip; ze kregen onvoldoende erkenning vanuit de zorgverlener en geen hulp om een veranderd leven op te pakken. Door de langdurige en intensieve ondersteuning van een casemanager worden slachtoffers weer in hun kracht gezet.  

Hoe ziet het casemanagement medische incidenten er in de praktijk uit?  

Bij de langdurige ondersteuning van een casemanager kan gedacht worden aan de begeleiding naar het contact met de zorgverlener, ondersteuning tijdens een eventuele gerechtelijke procedure. Maar ook het regelen van praktische zaken, zoals de administratie, of het reguleren van media-aandacht. Op deze manier draagt de langdurige ondersteuning van een casemanager bij aan het geven van erkenning. De wetenschap dat er iemand oprecht betrokken is bij het leed dat je als gedupeerde patiënt doormaakt en je hierin volgt en ondersteunt. Iemand die op alle deelgebieden van het leven beschikbaar is om te kijken wat er nodig is.

Sessie ‘Nieuw hulpprogramma voor slachtoffers van medische incidenten 

Tijdens de donateursbijeenkomst vertellen Ineke Verschure en Dineke Peterse, beiden werkzaam bij Slachtofferhulp Nederland, u over het maatwerk dat zij leveren, hoe dit er in de praktijk uitziet en hoe dit vorm krijgt in de ondersteuning van gedupeerde ziekenhuispatiënten.

Bent u ook benieuwd naar het casemanagement medische incidenten in de praktijk? Sluit dan tijdens de donateursbijeenkomst aan bij de sessie ‘Nieuw hulpprogramma voor slachtoffers medische incidenten’ en laat u inspireren.

Wij zien u graag op 28 september a.s.  Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier

Geef een reactie