Nieuws

Amber Alert en Facebook slaan handen ineen

14 januari 2015

Bron: Trouw

Lees meer over: vermist | vermissing | Facebook | Amber Alert

Facebook zet zijn 140 miljoen actieve Amerikaanse gebruikers in om vermiste kinderen in de VS op te sporen. Het sociale medium gaat voortaan Amber Alerts tonen in de nieuwsfeeds van gebruikers die nabij of in de plaats wonen waar een kind als vermist is opgegeven. Dat laat Facebook dinsdag weten.

Facebook heeft een samenwerkingsverband gesloten met het Amerikaanse nationale centrum voor vermiste en uitgebuite kinderen. Emily Vacher, verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid van Facebook, kwam op het idee toen ze zag dat Facebookgebruikers op eigen initiatief details over vermiste kinderen met elkaar deelden. En met succes. In 2014 werd namelijk een 11-jarig meisje teruggevonden nadat iemand het kind herkende dankzij een Amber Alert dat was gedeeld op Facebook.

De Amber Alerts, die informatie over en een foto van het kind tonen, verschijnen op de mobiele en desktopversie van Facebook. Gebruikers kunnen het Amber Alert vervolgens delen met vrienden en direct linken naar de site van het centrum voor vermiste kinderen, die altijd de meest actuele info paraat heeft.

Fonds Slachtofferhulp volgt ontwikkeling met interesse

Het Fonds Slachtofferhulp gaat deze nieuwe manier om social media in te zetten met interesse volgen. Facebook en Amber Alert Nederland hebben voor zover bekend nog geen samenwerking in voorbereiding, maar wij kunnen ons voorstellen dat het ook hier een toegevoegde waarde kan zijn in de zoektocht naar vermisten. Het Fonds Slachtofferhulp wil de juiste hulp voor iedereen. Wij zijn financier van een driejarig onderzoek naar psychologische klachten bij verwanten van vermiste personen. Op basis van de resultaten willen wij een landelijk dekkend netwerk van gespecialiseerde therapeuten realiseren. We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen.

Geef een reactie