Inger de Vries: ”Een officiële status vermist is noodzaak”

  • Help ook mee

    Al onze inspanningen zijn gericht op hoop, veerkracht en empowerment van het slachtoffer. Steun hierbij is hard nodig - mogen we op u rekenen?

Inger de Vries strijdt voor een officiële status voor vermiste personen. Dat betekent dat een persoon naast levend of overleden, ook te boek kan staan als vermist. Dat maakt het voor achterblijvers makkelijker om praktische zaken te kunnen afhandelen tijdens een vermissing. Om dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, zamelde Inger in drie maanden tijd 47.000 handtekeningen in.

Lees dit artikel in de normale opmaak:

Als iemand niet meer op zijn werk komt opdagen, wordt het loon stopgezet. Dat is logisch. Maar wat als die persoon langdurig wordt vermist, en hoofdkostwinnaar was in een gezin? In dat geval hebben de achterblijvers vaak een groot probleem. Naast alle onzekerheid en het verdriet die de vermissing met zich meebrengt, kan het ook grote financiële gevolgen hebben. Want waar de inkomsten stoppen, lopen hypotheek, belastingen en verzekeringen wel door. Inger maakte het twee jaar geleden zelf mee.

“Vier weken nadat mijn vader verdween, raakte hij zijn baan al kwijt. Toen mijn stiefmoeder dat hoorde heeft ze gelijk actie ondernomen. Gebeld met de hypotheekverstrekker, de verzekeraars. Ze had er een dagtaak aan om te zorgen dat wij niet in grote schulden terechtkwamen en ze met mijn broertje en zusje van toen 6 en 9 niet op straat zou komen te staan. Wij hebben het geluk gehad dat vrienden en familie ons in die periode financieel hebben gesteund, dat heeft geholpen het hoofd boven water te houden. Maar er zijn genoeg mensen die niet zo’n groot sociaal netwerk hebben en die voordat hun vermiste wordt gevonden, al diep in de rode cijfers terecht zijn gekomen.

”Na acht maanden werd Ingers vader gevonden. Hij bleek zelf een einde aan zijn leven te hebben gemaakt. Inger: “Ik heb het niet zien aankomen. Hij is nooit depressief geweest, was altijd vrolijk, altijd sterk. Een echte familieman. Dat maakt het moeilijk te begrijpen. Ik hoop dat hij rust heeft. Het waarom van zijn keuze, daar probeer ik niet te lang bij stil te staan. Dat zou mij gaan belemmeren in mijn leven en dat wil ik niet. Hij komt er niet mee terug.”

"Met een status vermist moeten achterblijvers praktische zaken kunnen regelen, zonder dat er een handtekening van de vermiste persoon nodig is."

Status Vermist
De status is bedoeld om nieuwe achterblijvers te helpen. “Hoewel ik door deze petitie dagelijks wordt geconfronteerd met het verdwijnen en overlijden van mijn vader, vind ik het fijn om er zo toch iets positiefs uit te halen.” Met een status vermist moeten achterblijvers praktische zaken kunnen regelen, zonder dat er een handtekening van de vermiste persoon nodig is. Ook financieel zou er voor hen hulp moeten zijn. Bijvoorbeeld dat ze de mogelijkheid hebben om de hypotheek tijdelijk stil te zetten. Eén van de zaken die ook hoog op het verlanglijstje staan, is het recht op een uitkering. Inger: “Dat moet een minimale uitkering zijn. Puur zodat je de vaste lasten, eten en drinken en het schoolgeld voor de kinderen kunt betalen.” “Natuurlijk wil niemand een uitkering hebben of afhankelijk zijn van een ander. Maar je wil ook niet nog verder afdrijven. Dat je iemand op deze nare, vreemde manier verliest is al erg genoeg. Als je daarbij ook nog bij vrienden en familie moet aankloppen voor geld, of dat er een pan met gehaktballen en wat aardappeltjes voor de deur wordt gezet zodat je die avond eten hebt… Het is zo vernederend.”

Naar de Tweede Kamer
Naar aanleiding van stukken in de Telegraaf zijn er de afgelopen periode twee keer vragen gesteld in de Tweede Kamer. De reactie van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) was op dat moment dat het inderdaad schrijnende situaties betreft, maar dat zij er niets aan konden veranderen. Inger: ”Daarom willen we nu heel theoretisch uitleggen wat het probleem is, en gelijk een mogelijke oplossing voorleggen door te laten zien wat je kunt doen door wet- en regelgeving aan te passen. Ik word daarbij gesteund door een aantal specialisten, zoals advocaat Richard Korver. Ik hoop dat als we het gezamenlijk presenteren, ieder vanuit een eigen expertise of ervaring, ze zich dan realiseren dat er echt iets moet gebeuren.” Wanneer de petitie in de Tweede Kamer wordt besproken is op dit moment nog niet bekend.

Onderzoek Rijksuniversiteit Groningen
Op dit moment zijn er in Nederland 1500 tot 2000 mensen langer dan 1 jaar vermist. Naar schatting krijgt de helft van hun achterblijvers te maken met complexe rouw en posttraumatische stressklachten. Fonds Slachtofferhulp en de Rijksuniversiteit Groningen onderzoeken deze klachten, en de effectiviteit van verschillende therapieën.

Gerelateerde pagina’s
– Kijk ook op de Facebookpagina ‘Status Vermist’
– Onderzoek: Leven met de vermissing van een dierbare
– Blog Jos de Keijser: Weer functioneren na de vermissing van een geliefde
– Bekijk het programma vermissingen van het Fonds Slachtofferhulp