Preventie

Berovingen, misbruik en ongelukken komen dagelijks voor. Gelukkig zijn er een heleboel preventieve maatregelen die u kunt treffen om uw eigen omgeving veiliger te maken. En daarmee uw gevoel van veiligheid te vergroten. Want een veilig gevoel begint vaak bij uzelf. Wij geven u daarvoor graag tips. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.

Verkeer
Dagelijks vallen er twee doden in het verkeer en raken 275 mensen gewond. Van de gewonden hebben er iedere dag 55 blijvend letsel. Lees onze verkeersveiligheidstips, wintertips en tips voor veilig fietsen.

Diefstal

Niets is vervelender dan thuiskomen en ontdekken dat er is ingebroken. Om inbraak zo veel mogelijk te voorkomen, hebben wij anti-inbraaktips voor u op een rijtje gezet. Bekijk ook de tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van autodiefstal.

Onze samenleving digitaliseert in rap tempo. Datzelfde geldt ook voor criminelen en fraudeurs. We hebben handige tips en websites om digitale criminaliteit te voorkomen en om veilig te kunnen internetten voor u op een rijtje gezet.

Loverboys

Een groep kwetsbare slachtoffers zijn meisjes, en soms ook jongens, die in handen vallen van loverboys. Zij worden in een web gezogen waar ze haast niet meer uitkomen. Bekijk de checklist ‘Fout vriendje’ om te kijken of er misschien iemand in uw omgeving onder invloed staat van een loverboy.

Medisch incident

Elk jaar ondervinden mensen in Nederland tijdelijke of blijvende schade door een medisch incident. De verantwoordelijkheid voor veilige zorg ligt in de eerste plaats bij de artsen en verpleegkundigen. Maar u kunt zelf ook een rol spelen om medische incidenten te voorkomen.

Veilig op reis

Als u op reis gaat dan wilt u dit natuurlijk goed voorbereid doen. Waar moet u aan denken voordat u op reis gaat? En tijdens de reis zelf? Maar ook goed voorbereid zit tijdens uw reis een ongeluk in een klein hoekje, wat doet u dan? Om het makkelijk te maken heeft het Fonds Slachtofferhulp alle tips voor u gebundeld.

Veilig ingrijpen

Als er iets op straat gebeurt, zoals een vechtpartij of een beroving, dan is de politie niet altijd meteen ter plaatse. Ingrijpen van de mensen eromheen kan dan noodzakelijk zijn om erger te voorkomen. Maar hoe doe je dat? De Rijksoverheid zette de opties op een rijtje. Wij delen deze tips graag met u.