Donateursbijeenkomst 2018

Op vrijdagmiddag 28 september 2018 organiseert Fonds Slachtofferhulp speciale donateursbijeenkomst. De donateursbijeenkomst vindt plaats op het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag. De ANWB is een van onze trouwe bedrijfssponsoren vanaf het eerste uur. De ANWB stelt haar locatie aan ons beschikbaar om u te verwelkomen in het monumentale hoofdgebouw. Een unieke kans om hier eens binnen te kijken en te genieten van het uitzicht over Den Haag. Op deze pagina vindt u het programma, de parallel sessies en de route informatie.

 

Programma

13:00 – 14:00 Ontvangst
14:00 – 14:45
  • Woord van welkom door Marga de Jager, ANWB & Ineke Sybesma, Fonds Slachtofferhulp
  • Presentatie Richard Korver, strafrechtadvocaat en voorzitter van het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers

15:00 – 15:30  1e Parallel-sessie
U kunt kiezen uit één van de hieronder beschreven onderwerpen.
15:45 – 16:15 2e Parallel-sessie
U kunt kiezen uit één van de hieronder beschreven onderwerpen.
16:15 – 17:00 Afsluiting met een drankje en hapje

 

Parallel-sessies

1. Praktijkverhalen uit het werkveld van de slachtofferhulpverlening
Bert Kamsteeg, trainer Slachtofferhulp Nederland

Een kijkje achter de schermen van slachtofferhulp; hoe werkt Slachtofferhulp, waar lopen slachtoffers tegenaan, welke problemen kennen zij en op welke manier(en) helpt Slachtofferhulp? Bert Kamsteeg vertelt over wat hij tegenkomt in zijn dagelijks werk en hoe Slachtofferhulp mensen helpt.

2. Wanneer een naaste vermist raakt
Lonneke Lenferink, leider onderzoek ‘Leven met een Vermissing’

Hoe overleven achterblijvers van een vermist persoon? Waar lopen familieleden tegenaan en welke begeleiding zou hen kunnen ondersteunen in hun complexe rouwverwerking? Lonneke leidde in opdracht van Fonds Slachtofferhulp een onderzoek waaraan verschillende achterblijvers deelnamen, om gespecialiseerde begeleiding te ontwikkelen voor deze mensen.

3a. Gevolgen MH17: lessen voor de toekomst
Dr. Peter van der Velden, senior-onderzoeker CentERdata en voormalig hoogleraar Victimologie                      

Onderzoeksleider Peter van der Velden vertelt over de onderzoeken die hij voor Fonds Slachtofferhulp onder de nabestaanden van de MH-17 ramp verricht. Hoe kijken nabestaanden naar alle berichten in de media en met welke bronnen van stress worden nabestaanden de eerste 3 jaar geconfronteerd?

3b. VICTIMS-project Fonds Slachtofferhulp
Dr. Peter van der Velden, senior-onderzoeker CentERdata en voormalig hoogleraar Victimologie                      

In 2018 is Fonds Slachtofferhulp gestart met het VICTIMS-project. Dat is een omvangrijk meerjarig onderzoek onder een representatieve groep Nederlanders. Onderzoeksleider Peter van der Velden vertelt over de eerste resultaten. Hoeveel mensen worden slachtoffer en welke groepen ervaren een gebrek aan steun en erkenning?

4. Verkeersveiligheid
Ferry Smith, Director Public Affairs bij de ANWB

De ANWB zet zich in voor een betere verkeersveiligheid. Samen met o.a. Fonds Slachtofferhulp willen zij bewustwording creëren. Wat kunt u zelf doen en welke activiteiten onderneemt de ANWB met Fonds Slachtofferhulp voor een betere verkeersveiligheid in Nederland? Hierover vertelt Ferry u graag meer.

5. Noodhulp – verhalen uit de praktijk
Dusjka Stijfhoorn van Fonds Slachtofferhulp en Ilona Theeuwen van Slachtofferhulp Nederland

Soms treffen hulpverleners slachtoffers die ook in acute financiële problemen zijn gekomen. Hiervoor kunnen zij een beroep doen op ons NoodhulpFonds en werken ze met ons samen om ergere financiële problemen te voorkomen. Duskja en Ilona vertellen hoe dit in de praktijk werkt.

6. Een slachtoffer deelt zijn ervaring, en dan?
Eva Mulder en Alice Bosma, promovendi bij Intervict (Tilburg University)

Een slachtoffer van een ernstig misdrijf deelt zijn/haar ervaring, en dan? Staat men klaar om te helpen of ontbreekt steun en is er zelfs sprake van blaming the victim? Alice en Eva bespreken belangrijke factoren in de reactie van anderen op het slachtoffer.

7. Nieuw hulpprogramma voor slachtoffers medische incidenten
Dineke Peterse, projectmanager en Ineke Verschure, casemanager medische incidenten

Fonds Slachtofferhulp is gestart met een innovatief hulpprogramma genaamd OPEN, waarbij o.a. patiënten wiens leven ingrijpend is veranderd na een medisch fout, specialistische hulp kunnen krijgen op emotioneel, juridisch, financieel en praktisch gebied. Dineke en Ineke vertellen over de eerste cases uit de praktijk.

8. Rondleiding Alarmcentrale ANWB          
Jitske van Huizen, hulpverlener Alarmcentrale

Op een drukke zomerse dag komen hier 8.000 telefoontjes binnen. Hoe de Alarmcentrale reilt en zeilt, ziet u tijdens deze rondleiding.

9. Rondleiding Actuele Verkeersinformatie ANWB
Heleen de Geest, presentator/redacteur Actuele Verkeersinformatie

Vanuit de ANWB wordt iedereen geïnformeerd over de files in Nederland. Neem een kijkje achter de schermen bij de opname studio’s van de Actuele Verkeersinformatie.

Praktische informatie

De bijeenkomst vindt plaats op het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag:

Wassenaarseweg 220
2596 EC, Den Haag

De locatie is eenvoudig te bereiken met openbaar vervoer en/of de auto. Er is (beperkte) parkeergelegenheid en een lift aanwezig. Na aanmelding ontvangt u direct een bevestiging van ons. Voorafgaand aan de donateursbijeenkomst ontvangt u de laatste praktische informatie en routebeschrijving.

Heeft u verder nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. U kunt hiervoor bellen naar onze donateurslijn via 070 – 392 52 00 (dagelijks bereikbaar van 8:30 – 12:30 uur).